Våre slektssider

Startside  |  Hva er nytt?  |  Bilder  |  Historier  |  Gravsteiner  |  Rapporter  |  Etternavn
Søk
Fornavn:


Etternavn:

Klara Myrflott

Klara Myrflott

Kvinne 1922 - 2002  (80 år)

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Bilder
  Klara Myrflott (1922-2002)
  Klara Myrflott (1922-2002)
  Klara (Myrflott) Nygård
  Klara (Myrflott) Nygård
  Gartland skole
  Gartland skole
  Klara Myrflott
  Klara Myrflott

  Gravsteiner
  Klara Myrflott (1922-2002)
Rolf Nygård (1906-1997)
  Klara Myrflott (1922-2002) Rolf Nygård (1906-1997)

 • Navn Klara Myrflott 
  Født 15 Jan 1922  Snåsa, Nord-Trøndelag Find all individuals with events at this location 
  Kjønn Kvinne 
  Død 12 Feb 2002  Mosjøen, Nordland Find all individuals with events at this location 
  Gravlagt 19 Feb 2002  Dolstad kirke, Mosjøen, Nordland Find all individuals with events at this location 
  Notater 
  • De første barndomsårene bodde Klara med foreldre og søsken i Harran i Nord-Trøndelag. Ettersom faren var anleggsarbeider på jernbanen, beveget familien seg etter hvert nordover , og 14 år gammel kom Klara til Vefsn sammen med familien. Der bodde de først i et av jernbanens hus på Søfting, men deretter fikk de bygd seg eget hus i Kulstaddalen.
   Klara ble konfirmert og måtte begynne å forsørge seg sjøl. Etter et kort husmorskole-kurs, arbeidet hun som tjenestejente på gård , bl.a. på Nygården. Der lå Rolfs mor Nikoline syk, og Klara rakk å bli godt kjent med henne . Det var hun som reiste med henne til sykehuset i Sandnessjøen , hvor Nikoline døde i september 1940.
   I januar 1941, så vidt fylt 19 år , giftet hun seg med Rolf, 32 år gammel. Samme året druknet faren Jakob i Elsfjorden. 16 august fikk hun sitt første barn, Sonja.
   Klara prøvde seg noen år som ?bondekjerring? på Nygården, men etter hvert ble hun mer og mer plaget med bronkitt og allergi. Fjøset var ikke noen egnet arbeidsplass for henne. Da Rolf heller ikke var innstilt på å overta gården, begynte han å bygge hus i Kolbrekka , like i nærheten av huset til svigermor Hilda. (Nygården ble solgt i 1945, og Rolfs far Edvin flyttet sammen med datteren Alfhild og familien til Trongdalen.)
   Huset de bygde i Kolbrekka fikk navnet ?Fagerheim?. Og Klara var svært opptatt av å gjøre det pent både inne og utenfor huset. Rolfs nevø Tore, som var gartner, hjalp til med å lage en gipsmodell av tomta slik den skulle se ut i framtida, med busker, trær, blomsterbed, jordbæråker og bærbusker. Og planen ble til virkelighet. Hagen ble en fryd både for øyet og ganen.
   Inne pyntet hun med egenbroderte duker og puter.

   I 1948 ble Klaras søster Magnhild lagt inn på tuberkulosehjemmet i Mosjøen, og den 3 måneder gamle datteren hennes kom til Fagerheim, hvor hun ble minstebarnet i huset i 3 år, til Magnhild var frisk. I 1952 ble så Roar født.

   Datteren Sonja var allerede da ei 10 år gammel skolejente. Da håndarbeidsundervisninga begynte i 4 el. 5 klasse, var mor god å ha. Men det samme gjaldt når Sonja stod fast i praktisk regning, Klara kunne rettlede der også. Etter hvert tok hun handelskoleutdanning pr korrespondanse med gode resultater. I noen år var hun ansatt hos bokhandler Sørensen i Mosjøen, men lengst tid var hun på?Coop?en? på Halsøy, helt til kroniske betennelser i armer og skuldre satte en stopper for arbeidet. I flere år hadde hun regelmessige behandlingsopphold på Revmatismehuset i Trondheim.
   Med i opplegget der var dans . Det satte hun pris på.
   Hun var svært glad i å gå tur i skog og mark, til tross for revmatisme og dårlig pust. Hun elsket å være på hytta ved Fustvatnet. Hennes største glede ble barnebarna, særlig barna til Roar, som bodde i Kulstadlia og ofte var på besøk.

   De siste årene hadde hun mange plager. I tillegg til revmatisme og gjentatt bronkitt med lungebetennelser, fikk hun også en kronisk tarmbetennelse. Men det var en mental sykdom, Altzheimer, som til slutt ble hennes skjebne. Hun bodde et par år i bokollektiv for aldersdemente på Skjervengan i Mosjøen, og til slutt på Vefsn sykehjem, hvor hun døde.
  Person ID I8  Wæraas-Nygård
  Sist endret 18 Mar 2006 

  Far Jakob Rasmussen Myrflott,   f. 9 Mar 1897, Myrflaatten, Rennebu Find all individuals with events at this location,   d. 1941, Druknet i Elsfjorden Find all individuals with events at this location  (Alder 43 år) 
  Mor Hilda Emelie Hansen,   f. 21 Aug 1890, Kolvereid, Nærøy, Nord-Trøndelag Find all individuals with events at this location,   d. 18 Sep 1971, Vefsn Find all individuals with events at this location  (Alder 81 år) 
  Gift 15 Aug 1917  [1
  Bilder
  Myrflott-familien, fra 'Gammel-Rønningen' på Grong. Familien bodde i det hvite huset til venstre.
  Myrflott-familien, fra "Gammel-Rønningen" på Grong. Familien bodde i det hvite huset til venstre.
  Famile ID F27  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Rolf Mørk Nygård,   f. 13 Jun 1907, Løkteng, Rana, Nordland Find all individuals with events at this location,   d. 13 Apr 1997, Mosjøen Find all individuals with events at this location  (Alder 89 år) 
  Gift 25 Jan 1941  Mosjøen, Vefsn, Nordland Find all individuals with events at this location 
  Barn 
  +1. S. Nygård
  +2. R. Nygård
  Bilder
  Klara og Rolf Nygård
Sonja Nygård
  Klara og Rolf Nygård Sonja Nygård
  Barnedåp Sonja
  Barnedåp Sonja
  Sist endret 20 Jun 2006 
  Famile ID F7  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Kilder 
  1. [S17] Berre I Bangdalen, Ivar Jonsen Berre.